google38a4670fad8f46f8.html
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
Writer's pictureRED SEA PROJECT™

Дайв брифінг з екології - для професійних дайверів

Updated: Apr 27, 2021

Шановний дайв-гід,

Дослідження показують, що дайвери, які не пройшли екологічний інструктаж, контактують із кораловим рифом в середньому вісім разів на занурення. 80% цих контактів завдають шкоди і лише 35% усіх контактів є ненавмисними. В результаті отримання екологічного інструктажу контакти зменшуються з восьми до одного або двох за занурення, при цьому менше 30% з них завдають шкоди, а 80% усіх контактів є ненавмисними.

RED SEA PROJECT©

ОСВІТА - СПОСТЕРЕЖЕННЯ - ЗБЕРЕЖЕННЯ

ВПЛИВ ЛЮДИНИ 

  • Підкресліть, що існує постійний вплив людини на рифи Червоного моря через їх безпосередню близькість до берега. Рифи в інших частинах світу можуть бути на значній відстані і дістатись до них можна лише на човні, а тому менш доступними для дайверів. Це посилює необхідність належної практики дайвінгу на рифах Червоного моря.


  • Не дозволяйте дайверам торкатися, триматися, переслідувати чи турбувати морських тварин. Це може спричинити для них стрес або травму, або ж вони можуть захищатися та поранити дайвера. Процитуйте історію в Шарм-Ель-Шейху, де дайвер вирішив "покататися" на черепасі, яка намагалася вийти на поверхню, щоб вдихнути, але дайвер завадив їй, в результаті чого черепаха загинула. Законами, що захищають узбережжя, є Закон 102 від 1983р. "Про охоронні території" та Закон 4 від 1994р. "Про охорону навколишнього середовища", забороняється торкатися дельфінів, морських корів, черепах або будь-яких інших представників морського життя.


  • Поясніть, чому годувати рибу небажано. Це може розвинути у риби неприродну або навіть агресивну поведінку та створити залежність. Їжа, що надходить з поза місця проживання, не буде адекватно задовольняти їхні харчові потреби і навіть може бути токсичною для них. Ніколи не можна допускати вбивства інших морських організмів, щоб годувати рибу. Подібним чином ніколи не дозволяйте дайверам проводити підводне полювання на рифі для власного споживання. Це є порушенням закону про національні парки.

  • Не дозволяйте дайверам брати сувеніри, такі як черепашки або шматочки коралів, оскільки всі вони є частиною біологічного циклу. Врешті-решт вони розщепляться і забезпечуватимуть рифоутворюючий корал поживними речовинами, необхідними для побудови їх екзоскелетів карбонату кальцію.


  • Не дозволяйте дайверам викидати сміття на пляжі або за борт човна до або після пірнання. Підберіть свіже підводне сміття. Акуратно випорожніть пляшки та банки, якщо вони містять дрібні морські організми або яйця морських організмів. Залиште будь-яке сміття, яка виглядає старим, оскільки, можливо, воно забезпечує середовище існування.


  • Повідомте про шкоду, заподіяну групами або особами, які можуть вплинути на морське життя (за можливості, з фото).

RED SEA PROJECT©

EDUCATION - OBSERVATION - CONSERVATION

ДАЙВІНГ НАВИЧКИ

  • Підкресліть важливість належного контролю плавучості. Переконайтеся, що дайвери виконують перевірку баластів під час першого занурення, щоб контролювати плавучість належним чином. Надайте недосвідченим дайверам можливість потренуватися в плавучості перед тим, як пірнати поблизу рифу. Тримайте дайверів із поганим контролем плавучості принаймні на відстані 5 метрів від будь-якого рифу. Тим, хто має кращу підготовку, слід дотримуватися відстані 2 метри від рифу.


  • Опишіть правильну процедуру спостереження за рифом. Дайвери повинні розташовуватися під кутом 90 ° до рифу, тримаючи ласти високо, та далеко від коралів. Вони повинні бути нейтрально плавучими і їм просто потрібно вдихнути, щоб відійти від рифу, перш ніж відновити рухи ногами. Фотографам слід набратися терпіння і шукати відповідну зону для стійкості, а не на живому рифі. Вони повинні ще більше усвідомлювати навички плавучості, ніж, ті хто не роблять фото.


  • Поясніть дайверам, що якщо вони втрачають контроль і їм потрібно доторкнутися до чогось, щоб стабілізуватися, вони повинні шукати шматок мертвих коралів або камені і одним пальцем обережно відштовхуватися від рифу. Це краще, ніж врізатися в риф усім тілом.


  • Порадьте дайверам, бути максимально упорядкованими, і вони повинні належним чином закріпити своє обладнання, щоб воно не бовталося. Вони повинні зберігати горизонтальне положення, тримаючи коліна злегка зігнутими, ластами вгору, щоб не торкатися чогось.


  • Інструктуйте дайверів, що коли вони хочуть зупинитися у воді (наприклад, коли вони чекають інших дайверів або під час зупинки безпеки), вони повинні мати нейтральну плавучість і, отже, не повинні бити вертикально, щоб залишатися в одній точці. Для початківців робіть зупинки безпеки в динаміці, щоб тримати їх у горизонтальному положенні.


  • Повідомте про ласти та їх близькість до рифу. Понад 90% усіх пошкоджень коралів є наслідком контакту з ластами та зазвичай відбувається протягом перших 10 хвилин занурення. Якщо дайвери ненавмисно осідають на риф, їм слід використовувати контрольовану інфляцію, а не рухи ногами, щоб уникнути контакту з рифами.


  • Уникайте плавання назад, якщо не впевнені, що ви точно далеко від рифу, і не заважайте цим іншим дайверам. Гіди спостерігали ушкодження коралів таким чином.


  • Переконайтесь, що дайвери дотримуються безпечної відстані від дна відповідно до рівня підготовки та контролю плавучості. Надмірні удари ластами біля піщаного дна в районі рифу призведе до того, що риф загине, якщо це відбуватиметься постійно. Піднятий пісок може задушити корали. Корал виділяє слиз, який може впоратися з певним рівнем замулення, але, якщо осаду надто багато, він гине. Крім того, триматися подалі від дна запобігає випадковому зіткненню, коли виникає проблема плавучості.

БІОЛОГІЯ

  • Поясніть, що корал - це тварина (поліп), яка живе разом у симбіотичних стосунках з рослиною (водоростями, що називаються зооксантелами). Важливо проілюструвати повільні темпи зростання коралів (лише 1 см на рік у деяких видів). Так легко зламати один, знищуючи за секунду зростання сотень років. Зверніть увагу, що корали не схожі на дерева; єдині зростаючі частини знаходяться на кінчиках і краях. Коли корал падає на пісок догори дном, він врешті-решт гине, якщо його швидко не відновити.


  • Поінформуйте дайверів про важливість рифової платформи. Вона має тісний взаємозв’язок зі схилом рифу та краєм рифу і не може вважатися мертвою зоною. Це середовище існування для молоді риб, і його не можна турбувати. Не дозволяйте дайверам ходити або сидіти на верху рифів і використовуйте лише визначені легкодоступні входи та виходи в місцях для дайвінгу.


  • Дайте короткий опис риб, коралів та видів безхребетних, які, можливо, побачать дайвери. Заохочуйте їх спостерігати за різноманітністю, підраховуючи різні види під час занурення.

Шановні інструктори з дайвінгу, коли ви проводите курси дайвінгу в середовищі існування рифу, завжди вибирайте місце з піщаним дном, розташоване подалі від самого рифу.

"Завдяки правильному управлінню та постійній освіті ми можемо жити з коралами та робити їх доступними вічно, і ми просимо вас допомогти нам це здійснити". **: Ахмед Фуад - Волонтер Рейнджер - Національні парки Південного Синаю 2006р


Автор: Ахмед Фуад

Переклад: Володимир Киселик


53 views

Comentarios


bottom of page