google38a4670fad8f46f8.html
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
Writer's pictureRED SEA PROJECT™

Китова акула (Rhincodon typus)

Updated: Jul 10, 2021

Китова акула (Rhincodon typus) є найбільшою живою рибою та твариною, яка не є китоподібною на землі. Незважаючи на своє плутане ім'я, вони НЕ кити, а просто найбільші акули! Довжина великих дорослих особин, як правило, становить 10-12 метрів, але була зафіксована максимальна довжина близько 18 метрів. За підрахунками, тривалість життя у них становить 80-130 років.

У них дуже великий рот в передній частині широкої плоскої голови (на відміну від багатьох інших акул, у яких роти є на нижній стороні голови). Вони мають округлу морду і маленькі очі зі спіралями (використовуються при диханні), розташованими безпосередньо за очима. Їх плавці включають: 2 спинні (на спині), 2 грудні плавці (з боків), 2 тазові, один анальний і хвостовий (хвіст) плавець із значно більшою верхньою часткою, ніж нижня.

Китову акулу легко відрізнити від інших, так як вони, достатнього, великого розміру, мають характерно виражений світло-сірий окрас і різні плями та смужки на шкірі. Ці плями - відмінна риса кожної особини, як відбитки пальців у людей, і використовуються для ідентифікації вченими різних особин.


Недавні дослідження виявили багато нової інформації про цей вид. Наприклад, дослідження 2020 року виявило, що у них є шкірні зубчики, які зазвичай знаходяться на шкірі цих акул на поверхні очних яблук, щоб захистити очі від пошкоджень. Крім того, вони можуть втягнути очне яблуко назад у свою очну ямку, щоб захистити його від пошкодження.

Незважаючи на величезні розміри, китові акули є фільтрантами, вони мають маленькі зуби, але не кусають і не пережовують їжу. Їх спосіб годування передбачає відсмоктування морської води під час плавання, потім просіювання та фільтрування дрібних риб, кальмарів, криля та креветок та інших планктонних організмів через їх зяброві граблі. Ці зяброві граблі є щетинистими структурами в пащі акули (складаються з тисяч щетинок довжиною близько 10 см, які затримують дрібні організми, які акула потім ковтає. Потім вода витісняється через 5 зябрових щілин. За підрахунками, їх рот може сягати розміру 1,5 метра в поперечнику і під час годування китові акули можуть пропускати понад 6000 літрів води щогодини. Вони часто харчуються на поверхні, і їх можуть бачити люди на човнах та підводних плаваннях, але вони здатні пірнати на глибину більше 1000 метрів.


Китові акули водяться в регіонах тропічних океанів по всьому світу, як правило, між широтами 30 ° пн.ш. і 35 ° пд.ш., і вважається, що вони віддають перевагу температурі поверхні моря від 21 до 25 ° С. Вони є мігруючими і, як відомо, населяють прибережні води та лагуни коралових атолів та рифів.


Китові акули Червоного моря:

Китові акули не живуть в Червоному морі цілий рік, а з'являються в період з травня по липень в північній частині моря. В єгипетських водах заборонено чіпати, годувати, заподіювати будь-яку шкоду і полювати на китових акул, так як тут вони захищені законом.

Дослідження показали, що серед величезної кількості китових акул, що з'являються в Червоному морі, певна частина з них повертається щороку. Варто зазначити, що ця група молодих акул складається з особин чоловічої і жіночої статі в рівній кількості, в той час як в інших місцях проживання, переважають особини чоловічої статі. Відомо, що більшість тварин залишаються в районі, де вони були помічені, що дозволяє припустити, що південна частина Червоного моря може бути життєво важливим місцем проживання для цієї молодої популяції.


Щоб Ваша взаємодія з китовими акулами була безпечною та приємною, не заподіювала їм шкоди, слід дотримуватись наступних правил:

  • Постарайтеся не шуміти; занурюйтесь у воду акуратно, не стрибайте з човна.

  • Тримайте ласти під водою і не махайте руками, щоб не створювати бризок.

  • Дивіться, але НЕ чіпайте. Якщо китова акула налякана або переслідується, вона зазвичай миттєво пірнає, що псує зустріч для всіх інших і викликає стрес у акули.

  • Зберігайте безпечну дистанцію. Перебувайте на відстані мінімум 3 метри від голови і 4 метри від хвоста акули. Якщо китова акула рухається у напрямку до групи то, зберігайте спокій і розділіться на дві групи, щоб акула змогла проплисти між вами.

  • НЕ переслідуйте китову акулу і не перегороджуйте їй дорогу.

  • НЕ плавайте і не пірнайте над акулою.

  • НЕ обмежуйте природну поведінку та рухи акули. Надайте можливість акулі контролювати вашу зустріч.

  • По можливості постарайтеся не використовувати спалах, зокрема напроти очей акули. Якщо ви помітите візерунок над грудним плавником китової акули (з одного або обох сторін), ми зможемо ідентифікувати акулу.

  • Підтримайте поточні дослідження, відправивши звіт про спостереження.

  • Повідомляйте владі про будь-яке переслідування, незаконну риболовлю.

Китова акула занесена до червоної книги Міжнародним Союзом Охорони Природи, як вид, що зникає, і діяльність людини є для них найбільшою загрозою. Доказом цього є: цільовий промисел плавників, м'яса та жиру китової акули (хоча в багатьох місцях це заборонено), випадковий прилов, значна шкода від ударів суден, заплутування акул в рибальських сітках, а також забруднення морських вод. На Тайвані китові акули відомі як «риба тофу» через смак і текстуру їх м'яса, а їх плавники на чорному ринку можуть коштувати до 15 000 доларів США, для приготування супу.


Неможливо описати відчуття від перебування у воді з найбільшим морським мешканцем. Можливо, декого може налякати розмір китової акули, але насправді вони дуже ніжні і спокійні істоти, які уникають конфліктів і довіряють людині.


Автори:

Ахмед Фуад

Старр Сэмс

Переклад:

Володимир Киселик

RED SEA PROJECT™

 

Завантажте БЕЗКОШТОВНУ копію у високій роздільній якості «Правила поведінки під час пірнань з китовою акулою Rhincodon typus» та багато іншого з нашої електронної бібліотеки в розділі проекту Red Sea Sharks Project.



1,745 views

コメント


bottom of page